Descriere
Roata culorilor
este un ghid și ajutor pentru make-up permanent sau pentru colorimetrie in alegerea optima a culorilor si nuantelor de pigment in proceduri PMU.
Ea ajută utilizatorul sa afle culorile complementare în cadrul culorilor și afișează o selecție adecvată a culorilor de corecție.
Roata culorilor este o invenție destul de veche, fiind pusă la punct de Isaac Newton în anul 1666. Este un grafic în formă de cerc în care este reprezentat întreg spectrul vizibil, de la roșu la violet.Roata culorilor te ajută să alegi precis acele culori care arată bine împreună.
Relativ simplu de costruit, roata culorilor a devenit un instrument absolut necesar în design pentru că pune în evidență legăturile dintre culori. Astfel, în orice compoziție, se poate găsi foarte ușor acea combinație de culori care impresionează privirea și dă o stare de armonie.
Roata culorilor începe prin reprezentarea echidistantă a culorilor primare, urmând a fi completată cu cele secundare și terțiare. Nicio culoare nu este mai importantă decât alta pentru că toate formează un cerc.
Culorile primare.
Sunt acele culori de bază și nu pot fi obținute prin combinarea altor culori. Sunt 3 la număr și alcătuiesc un triunghi echilateral pe cercul culorilor: roșu, galben, albastru.
Ca fapt divers ele sunt reprezentate pe steagul României.
Culorile secundare.
Sunt obținute prin combinarea a 2 culori primare. Ele completează cercul, dar nu îl definitivează. Sunt tot 3 la număr: verde, portocaliu, violet.
Culorile terțiare.
Completează întreg cercul. Se obțin prin fie prin combinarea unei nuanțe primare cu una secundară, fie prin combinarea a 2 nuanțe secundare.

Culori complementare.
Sunt cele care se găsesc diametral opus pe cerc. De exemplu roșu și verde.